Kompost #3

  | ©

Newsletter o udržitelnosti v kultuře

Kompost #3

Je tu léto. Čas odpočinku, nadechnutí, reflexe. Čas objevování i spočinutí v klidu. Aktuální číslo KOMPOSTU ohledává prostory vnitřní i vnější, hmotné i nehmotné a nabízí i několik tipů na výlet. Ať už se tedy vydáte do lesa či k vodě, přejeme vám inspirativní čtení.

Zpomalení duše

Jsou památky, které nabízejí kromě uměleckých skvostů také vhled do jiného životního rytmu. Kláštery symbolizují žití v komunitě, sdílení rituálů, pokus o soběstačnost i hledání duševního klidu. Dnes se v nich můžete „ztratit“ v prostoru ticha či zahradách. Svou pouť za zpomalením duše začněte třeba v síti cisterciáckých klášterů, která letos získala ocenění Evropské dědictví. Nejen o kulinářském dědictví cisterciáků se také můžete dočíst v našem rozhovoru s Martou Krejčíčkovou z neziskové organizace MAS Rozkvět.

Více zde

Proč se těšit do kanclu

I paměťové kulturní instituce míří vpřed a vnímají potřebu kultivovat pracovní prostředí. Na udržitelnost, modularitu a interakci vsadil i Národní filmový archiv při realizaci svých nových kanceláří. Jak s tématem udržitelnosti pracuje NFA si můžete přečíst v našem rozhovoru, fotogalerii a realizaci kanceláří naleznete zde.

Více zde

Tipy (nejen) na výlet

Čas na špičkách jehličnanů

Pátý ročník mezioborového lesního sympozia, které se uskuteční v rámci projektu Les, proběhne od 5. do 7. července 2024 v otevřeném prostředí na louce a v lese v Orlických horách. Umělecké intervence, přednášky a workshopy jsou letos věnované tématům času, chronodiverzity, pastevectví a transhumance. Více o programu naleznete zde. Současné přemýšlení nad vztahem lidí a mimolidských zvířat mapuje i postupně rozšiřující online antologie Liminální zvíře: Zdivočelá blízkost, která vznikla v návaznosti na loňské sympozium Les: Více než lidská zvědavost.

Více zde

Tomáš Šenkyřík – Zvukové krajiny Brna, zvuky lidské a mimolidské

Jak ovlivňují zvířecí obyvatele města různá více či méně slyšitelná chvění či vibrace způsobované lidskou činností? Co se děje, když přelétající letadlo nebo kamion projíždějící po brněnském okruhu tvoří doprovod k jarnímu zpěvu kosa? Výstava představuje výsledek časosběrného průzkumu zvukové krajiny města Brna.
5. 6.–14. 7. 2024, Dům umění, Galerie Jaroslava Krále 

Více zde

Na Říp!

Na třídenní letní putování z Prahy podél Vltavy zve Potulná univerzita přírody Pilgrim. Putování navazuje na seminář „Od antropocénu k symbiocénu“ (12.–18. 8. 2024) věnovaný vztahu Vltavy a Prahy, novým projektům parků pro pražské ostrovy, jako je Rohanský a Císařský ostrov, a také konceptem městského zemědělství.

Více o letním putování

Přírodní zahrady

Putovat se dá k mnoha cílům, třeba k přírodním zahradám. Ať už hledáte inspiraci pro vlastní zahradničení, nebo jen chcete poznat nová místa, zde můžete vnímat přírodu všemi smysly. Najít cestu vám pomůže mapa ekologického institutu Veronica. Jsou v ní soukromé i veřejné prostory, mimo davy turistů.

Více zde

Čtení k vodě

Jan Jindra, Judita Matyášová – S Kafkou na cestách

Franz Kafka – zvídavý mladý muž, který se zajímal o zdravý životní styl, byl fascinován moderními technologiemi a velmi rád cestoval. Jeho cestovní deníky jsou plné živých popisů toho, co zažíval při objevování Evropy, i inspirací pro vlastní cestovatelské výpravy.

Vinciane Despret – Autobiografie chobotnice a jiné anticipační příběhy

Znáte vibrační poezii pavouků, sakrální architekturu vombatů nebo pomíjivé aforismy chobotnic? Vinciane Despret se ve svých knihách zabývá naším vztahem ke zvířatům, stírá hranice mezi vědou a fikcí a vytváří tak zneklidňující rozruch.

Jindřich Janíček, Ondřej Buddeus – Kolo – dopravní prostředek budoucnosti

Na kole je člověk jen jedno šlápnutí od vzletu. Co vlastně kolo dělá s naším tělem a pocity, s našimi cestami krajinou i městy, ve kterých žijeme? Autoři v této bohatě ilustrované knize vyprávějí příběh skromného dopravního prostředku, který dokáže měnit svět.

Jaroslav Rudiš – Návod k použití železnice

Literární cesta po kolejích celé Evropy včetně historek z mnoha cest – z Palerma na Sicílii až do finského Laponska, nočním vlakem z Kyjeva do Lvova, lokálkou z Českého ráje do Jedlové.


Newsletter vydávají Institut umění - Divadelní ústav a Kancelář Kreativní Evropa Kultura.

 

 

 

 

Máte nějaké podněty či dotaz? 
Neváhejte se nám ozvat na udrzitelnost@idu.cz.


další čísla newsletteru Kompost


Facebook

Instagram

LinkedIn

 

Publikováno

13. 6. 2024

Sdílejte

Sledujte náš facebook

Staňte se dobrovolníkem

Dělejte, co vás baví a získejte při tom zkušenosti.

vše o dobrovolnictví

Přihlaste se k odběru newsletteru IDU

Přihlášením k odběru Newsletteru IDU vyjadřujete souhlas se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání newsletteru.