ASEF a IDU představí druhý ročník Laboratoře kulturní diplomacie ASEF LinkUp zaměřené na spolupráci mezi Asií a Evropou

  | ©

Hlavním výstupem programu letošního druhého ročníku v Praze bude prezentace 10 doporučení pro vlády a umělecký sektor na cestě k lepším mezinárodním kulturním vztahům, která mají účastníci za úkol společně formulovat a která budou představena 13. června od 13 do 14 hodin v Konírně Nostického paláce Ministerstva kultury. Prezentace bude přístupná široké veřejnosti.

ASEF LinkUp vytváří příležitosti pro profesionální rozvoj a síťování pro jednotlivce a organizace v uměleckém sektoru i pro zástupce veřejného sektoru zapojené do mezinárodní kulturní spolupráce. ASEF Culture zorganizoval první pilotní ročník ASEF LinkUp v roce 2023 v Singapuru. Institut umění – Divadelní ústav (IDU) a Asia-Europe Foundation (ASEF) prostřednictvím svých webových stránek o umění a kultuře culture360.ASEF.org společně s Českými centry s potěšením oznamují nové partnerství při organizaci druhého ročníku ASEF LinkUp | Asia-Europe Cultural Diplomacy Lab. Program se bude konat od 10. do 13. června 2024 v Praze a v rámci programu festivalu Skupova Plzeň, na jehož letošní ročník zavítá představit své projekty několik asijských souborů.

Vzhledem k dlouhodobé úspěšné spolupráci mezi nadací ASEF a IDU byla ke konání 2. ročníku vzdělávacího a networkingového programu oslovena Česká republika. Je pro nás čest, že se staneme první hostitelskou zemí akce v Evropě a budeme opět moci přispět k posílení vztahů mezi zástupci kulturního a vládního sektoru z Evropy a Asie,” říká Pavla Petrová, ředitelka IDU.

Program slouží jako platforma pro setkání 17 vybraných účastníků z Velké Británie, Slovinska, Filipín, Indie, Thajska, Myanmaru, Japonska, České republiky, Maďarska, Lotyšska, Francie, Singapuru, Německa a Indonésie, kteří spojí znalosti a přístupy z Asie a Evropy a rozšíří své pohledy na meziregionální vztahy.

Letošní ročník začal sérií online setkání a bude pokračovat v Praze a Plzni sérií workshopů, networkingových návštěv v českých kulturních organizacích a diskusemi s odborníky z oboru, například s Vítem Havránkem, prorektorem pro zahraniční a institucionální spolupráci AVU nebo s dramaturgyní činohry Národního divadla Ninou Jacques.

Účastníci se v rámci programu společně zamýšlejí nad budoucností kulturních vztahů Asie a Evropy a nad možnostmi jejich férovější, vyváženější a udržitelné podoby. Hlavním výstupem programu bude veřejná prezentace 10 doporučení pro vlády a umělecký sektor na cestě k lepším mezinárodním kulturním vztahům, které mají účastníci za úkol společně formulovat a které budou představeny 13. června od 13 do 14 hodin v Konírně Nostického paláce Ministerstva kultury ČR.

Podrobný program ASEF LinkUp najdete zde.

ASEF LinkUp je přímou reakcí na doporučení z konzultačního procesu z roku 2022 Rekalibrace kompasu: Jaká je budoucnost kulturních vztahů Asie a Evropy?, který zdůrazňuje potřebu vytvořit platformu, jež by přiblížila sektor umění a kultury vládním představitelům působícím v oblasti mezinárodní kulturní spolupráce.

ASEF, PerformCzech a IDU mají za cíl vytvořit dlouhodobou komunitu profesionálů zapojených do kulturní spolupráce, bezpečný prostor pro dialog a networking s konečným cílem podporovat alternativní chápání kulturní diplomacie a obhajovat nové formy kulturních vztahů. Program bude v budoucnosti každoročně probíhat střídavě v Asii a Evropě.

Další informace o ASEF LinkUp 2024 najdete zde. Sledujte také Facebook a Instagram profily PerformCzech.

Program je podpořen ASEF, Ministerstvem kultury ČR a Českými centry.

Publikováno

7. 6. 2024

Kontakt

  | ©

Matouš Danzer

PR pro PerformCzech a Noc divadel

+420 737 247 715
matous.danzer@idu.cz

Staňte se dobrovolníkem

Dělejte, co vás baví a získejte při tom zkušenosti.

vše o dobrovolnictví

Přihlaste se k odběru newsletteru IDU

Přihlášením k odběru Newsletteru IDU vyjadřujete souhlas se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání newsletteru.