Kateřina Vršecká: Scénická poznámka středověkého chrámového dramatu

  | ©

Teatrologická společnost a Kabinet pro studium českého divadla srdečně zvou k slavnostnímu zakončení přednáškového cyklu.

V přednášce bude představena stejnojmenná monografie, v níž autorka shrnuje svůj dlouholetý průzkum latinských scénických poznámek středověkých náboženských, a to zejména liturgických her, s přihlédnutím k některým pololiturgickým a neliturgickým hrám uváděným v sakrálním prostředí. Autorčina analýza se zaměřuje především na formální aspekty středolatinských scénických poznámek, tj. na jejich podobu, jazyk, účel a funkci v kontextu středověkého textu a performance. Přednáška bude sondou nejen do opomíjené tematiky rubrik a textové podoby středověkého dramatu, ale současně i do některých inscenačních konvencí a scénických aspektů liturgického divadla, které jeho scénické poznámky odhalují.

Mgr. Kateřina Vršecká, PhD., vystudovala obory latinský jazyk a literatura a divadelní věda na FF MU v Brně a později doktorské studium u profesorky Evy Stehlíkové. Je pracovnicí Oddělení středolatinské lexikografie při Kabinetu pro klasická studia Filosofického ústavu AV ČR, kde je spoluautorkou Slovníku středověké latiny v českých zemích. Kromě středolatinské lexikografie se zabývá středověkým náboženským dramatem a divadlem.


web Teatrologické společnosti

FB událost

Typ akce

Přednáška

Datum a čas

3. 10. 2024 17:00

Místo

Městská knihovna v Praze, Mariánské náměstí 1, Praha 1

Oddělení

Kabinet pro studium českého divadla

Kontaktní osoba

  | ©

Mgr. Otto Drexler

+420 224 809 133/177
+420 777 173 377
otto.drexler@idu.cz

Vědecký profil pracovníka

Staňte se dobrovolníkem

Dělejte, co vás baví a získejte při tom zkušenosti.

vše o dobrovolnictví

Přihlaste se k odběru newsletteru IDU

Přihlášením k odběru Newsletteru IDU vyjadřujete souhlas se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání newsletteru.