Udržitelný catering
Říká se, že láska prochází žaludkem. Vztahová rovina jídla má ovšem i jiné, environmentální důsledky. Jeho produkce a distribuce tvoří nezanedbatelnou ekologickou zátěž. Proto jsme v tomto vydání Kompostu nakousli a ohledáváme téma udržitelného cateringu a jídla. Pokud tedy promýšlíte, jak zohlednit environmentální a klimatické dopady při chystaném vánočním večírku či recepci po premiéře, nápovědou mohou být lokální i globální příběhy, které přinášíme. Přejeme vám inspirativní čtení.
Zdroje
Zničující import
Série článků Zničující import deníku Alarm autora Tomáše Uhnáka ukazuje na příkladu dovozu plodin ze zemí Latinské Ameriky fungování globálního potravinového systému se zvláštním zaměřením na českou roli v něm. Reportáže a rozhovory s experty odhalují podíl českého konzumenta na ekologických krizích odehrávajících se na vzdálených kontinentech, které s námi zdánlivě nesouvisí.
Dobré praxe v ČR
Ji.hlava udržitelná
Festival dokumentárních filmů Ji.hlava se environmentálním tématům věnuje dlouhodobě. K zajištění festivalu ohleduplnému k životnímu prostředí patří i téma jídla a udržitelného cateringu. Jaké strategie festival zavedl, co se podařilo a co zůstává výzvou, naleznete ve festivalové zprávě. V programu Inspiračního fóra se organizátoři zaměřili též na lokalismus a pátrali po tom, nakolik lze myšlenky lokalismu v oblasti jídla žít v praxi.
Zase jako doma
Projekt Kuchařky bez domova pomáhá ženám v obtížné životní situaci zvednout se, získat zaměstnání a domov a vrátit se do běžného života. V rozhovoru s Olgou Pek mluvíme nejen o jejich chutném, rostlinném a cenově dostupném pohoštění, ale i o tom, jak využívají potravinové přebytky a hlásí se k principům sociálního podnikání.
Inspirace ze světa
Na tácku pod pěti kruhy
Olympijské hry v Paříži byly pravděpodobně jednou z nejvýraznějších událostí letošního roku – i z pohledu cateringu. Pořadatelé uvádějí astronomický počet 40 000 jídel připravených a servírovaných denně. Závazek zohlednit environmentální a klimatické dopady při stravování sportovců, diváků a organizačního týmu přinesla olympijská Food Vision. Ačkoli se olympijské menu, s důrazem na rostlinné pokrmy a lokální suroviny, nesetkalo vždy s kladnými ohlasy sportovců, jde v tomto měřítku o výjimečný počin. Věříme, že i vize může být inspirací.
Tipy
Crazy about Meat
Maso polarizuje. Mnozí považují maso za prvotní výživovou složku, hluboce zakořeněnou v lidské historii a kultuře, stejně jako v jednotlivých biografiích a životních stylech. Maso, to je potěšení, oslava, postavení a síla. Ale také zabiják klimatu a žrout zdrojů. Fenoménu masa je věnována aktuální výstava v jinak i tak pozoruhodném Brot und Kunst muzeu v Ulmu. K vidění do 13. 4. 2025.
Dezert místo děkovačky
Gurmánskou oslavu improvizace, divadla a dekadence servíruje na jihu Čech divadelní soubor My kluci, co spolu chodíme. Inscenace Hostina slibuje nový rozměr imerzivního a improvizovaného zážitku s příběhy, akrobacií, tancem a fyzickým divadlem. To vše zažijete exkluzivně v jihočeských Komařicích v rezidenčním domě REZI.DANCE, případně zkraje nového roku na scéně Jatek 78.
Checklist udržitelnosti
Chcete vytvořit ekologicky udržitelný projekt, ale nevíte, kde začít? Pro žadatele a příjemce grantů připravila Culture Moves Europe dva praktické návody, jak zvýšit udržitelnost vašeho projektu mobility. Jeden pro mezinárodní partnery a hostitele rezidencí a druhý pro umělce a kulturní pracovníky.
Knihy
Markéta Mikušíková - Zahradou do kuchyně
Rostlinná kuchařka pro všechna roční období přináší návod, jak v českém prostředí vařit rostlinnou stravu z lokálních a sezonních surovin.
Carolyn Steelová - Sitopie. Jak zachránit svět pomocí jídla
Britská urbanistka Carolyn Steelová napsala knihu, ve které je jídlo hlavním aktérem příběhu dnešního světa. Zapojením humanitních věd nebo pomocí rozhovorů s farmáři rozplétá globální předivo vztahů, které do značné míry určují, co budeme mít na talíři.
Akce
Culture for Future – Green Screen – Máte zakázku
Filmovou projekci uvede předčítáním ze své nové knihy Vyhoření Petr Šesták. 20. 11., 19.30, Archa+
Newsletter vydávají Institut umění - Divadelní ústav a Kancelář Kreativní Evropa Kultura.
Máte nějaké podněty či dotaz?
Neváhejte se nám ozvat na udrzitelnost@idu.cz.
další čísla newsletteru Kompost