Jak vypadalo v průběhu let inscenování Čechova ve slovenském divadle?

  | ©

Zveme na další říjnovou přednášku Teatrologické společnosti.

Nadežda Lindovská: A. P. Čechov v slovenskom divadle / Hráme Čechova! 

Přednáška vychází z publikace Hráme Čechova! (VŠMU, 2023), věnované historii a proměnám inscenování her Antona Pavloviče Čechova. Slovenská teatroložka Naděžda Lindovská, pod jejímž vedením monografie vznikala, v první části přednášky přiblíží historii a proměny inscenování her Antona Pavloviče Čechova ve slovenském divadle. Na dialogický princip publikace naváže druhá část přednáškového večera, do kterého se zapojí dramatik, dramaturg a pedagog Petr Pavlac a režisér Marián Amsler.

Přednáška se bude zabývat otázkami, jak a kdy se Čechov dostal na slovenská jeviště, jak se měnila interpretace jeho her, co způsobila ve 20. století tzv. mchatovská tradice, jaký dosah měly inscenace Čechova na rozvoj slovenského divadla, jak se změnil přístup k ruskému dramatikovi ve 21. století a které osobnosti se nejvýrazněji zapsaly do čechovovské linie slovenského divadelnictví. Těžiště knihy, která bude v rámci přednášky představena, tvoří 18 rozhovorů se slovenskými divadelníky a divadelnicemi o jejich zkušenosti interpretace Čechova.  

Prof. PhDr. Nadežda Lindovská, PhD. působí na Katedře divadelních studií Divadelní fakulty VŠMU v Bratislavě. Dlouhodobě vědecky reflektuje tři tematické okruhy: ruské divadlo a drama, ženy v divadle, historie a současnost slovenského divadla. Do kulturních dějin navrátila první slovenskou divadelní režisérku Magdu Husákovou-Lokvencovou, spoluvytvářela koncepci výzkumně-publikačního projektu 100 rokov Slovenského národného divadla, kontinuálně věnuje pozornost dramatické tvorbě A. P. Čechova. 

kdy: 24. října, 17:00
kde: Městská knihovna v Praze, Mariánské náměstí 1, Praha 1

Přednášku pořádá Teatrologická společnost ve spolupráci se Slovenským institutem v Praze.

FB událost

Publikováno

9. 10. 2024

Sdílejte

Sledujte náš facebook

Staňte se dobrovolníkem

Dělejte, co vás baví a získejte při tom zkušenosti.

vše o dobrovolnictví

Přihlaste se k odběru newsletteru IDU

Přihlášením k odběru Newsletteru IDU vyjadřujete souhlas se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání newsletteru.