Kompost #4

  | ©

Newsletter o udržitelnosti v kultuře

Kompost #4 – Perma(kultura)

(Perma)kultura

Kultura hledá vzory pro udržitelnost v mnoha oblastech. Nečekaně i ve farmaření, jeho proudu pokoušejícím se o přirozenější a respektující vztah ke krajině. Principy permakultury jsou založené na celostním vidění přírody a dlouhodobém fungování. V protikladu ke konvenčnímu, na rychlý zisk orientovanému hospodaření, zdůrazňuje tento environmentální proud potřebu regenerace a dává prostor nahodilosti. Můžeme ovšem tvořit kulturu bez nároků na okamžitý úspěch? Podzimní Kompost je o (perma)kultuře, o hledání principů v nejisté době.

Zdroje

Manuál permakulturní instituce

Použít permakulturu jako inspiraci pro transformaci vlastní instituce se pokouší Guillaume Désanges, ředitel pařížské galerie Palais de Tokyo. V manuálu ji prezentuje jako nástroj pro cestu ven ze současného, čím dál tím více unifikovaného světa kulturní nadprodukce. Materiál slouží jako návod pro inovaci praxe, ale také předkládá argumenty, proč by měly kulturní organizace o změnu svého fungování usilovat.

více

Inspirace ze světa

Rostlinný svět jako zdroj inspirace pro kulturní praxi

Ve dnech 4. až 8. listopadu se bude v Berlíně konat akademie s názvem Ecological Entanglements across Collections – Plant Lives and Beyond. Formou přednášek, workshopů a exkurzí se odehraje v různých institucích napříč německou metropolí. Bohatý a variabilní program zahrnuje význam zahrad v době kolonialismu nebo dopad rostlinného světa na hudbu, emoce a vizuální umění. Akademie je otevřena muzejním profesionálům, výzkumníkům i studentstvu.

více

Rozhovor

Spolupráce a podpora je klíč k přežití

Skloubit permakulturní principy s kulturou se již objevují i v českém prostředí. Minulý rok s tímto neotřelým propojením zvítězil tým Českých Budějovic v kandidatuře o Evropské hlavní město kultury 2028. Přinášíme rozhovor s kreativní ředitelkou Annou Hořejší.

přečíst rozhovor

Tipy

Les v galerii

Kultura má dlouhodobé pouto s krajinou. Proto její projekty mohou zvyšovat vnímavost ke klimatické krizi. Společný výstavní projekt Let It GROW Again! vídeňské galerie Belvedere a Alšovy jihočeské galerie tak zachycuje skrze umění strom jakožto symbol lidského vztahování se k přírodě.

více

Zvuky klimatické krize

Během podzimu vyvrcholí v Kampusu Hybernská program Sustain: Hudba a udržitelnost propojující umění s environmentálním myšlením. Nejprve v říjnu nabídne dvoudenní workshop o budoucnosti hudby a v listopadu celý cyklus zakončí akce hledající v ekologické krizi inspiraci. Program zahrnuje koncerty, debaty i masterclass.

více

Knihy

Kafkárna / Dům & zahrada, Amálie Bulandrová – Kateřina Videnová, 2024

Kolektivní sborník shrnující dvouleté fungování Centra pro umění a ekologii UMPRUM. Kafkárna funguje jako sociálně-ekologické rozhraní pořádající akce o ekofeminismu, nerůstu, inkluzi, umění nebo o komunitním soužití. Publikace je rovněž záznamem performancí, výstav, kolekcí esejů a úvah.

více

Ekosystémy měst budoucnosti, Toby Hemenway, 2021

Permakultura není jen forma nakládání s přírodou, ale i nástrojem uspořádání života v urbánním prostoru. Kniha Tobyho Hemenwaye dává rady pro plánování měst s ohledem na přírodu i ekonomické vztahy. Obsahuje množství tipů a grafických návodů pro udržitelnější organizaci komunit.

více

Konference a workshopy

Střed zájmu: Kultura v nejisté době – Kreativní Evropa

Mezinárodní konference o roli kultury jako mediátora konfliktů – 7. listopadu, Praha, Česká republika.

více

Palaces of Pleasure/Historická místa v současné kultuře – open call

Dvoudenní kulatý stůl věnovaný aktualizaci historických památek – 7.–8. listopadu, Praha, Česká republika.

více

NEMO European Museum Conference: NEMO – Network of European Museum Organisations

Muzejní konference zaměřená na společenskou polarizaci – 10.–12. listopadu, Sibiu, Rumunsko.

více


Newsletter vydávají Institut umění - Divadelní ústav a Kancelář Kreativní Evropa Kultura.

 

 

 

 

Máte nějaké podněty či dotaz? 
Neváhejte se nám ozvat na udrzitelnost@idu.cz.


další čísla newsletteru Kompost


Facebook

Instagram

LinkedIn

 

Publikováno

3. 10. 2024

Sdílejte

Sledujte náš facebook

Staňte se dobrovolníkem

Dělejte, co vás baví a získejte při tom zkušenosti.

vše o dobrovolnictví

Přihlaste se k odběru newsletteru IDU

Přihlášením k odběru Newsletteru IDU vyjadřujete souhlas se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání newsletteru.