Zemřel divadelní historik a kritik Martin J. Švejda

  | ©

Náš milý kolega zemřel po nesmírně statečném boji s těžkou nemocí.

Martin J. Švejda (30. září 1968 – 28. října 2022)

Někteří z nás s ním mohli sdílet už studium divadelní vědy na FF UK v 90. letech 20. století a o to je ztráta dlouholetého kamaráda těžší a nenahraditelnější.

Po svém působení v někdejším knihkupectví Prospero se Martin v roce 2008 stal členem Kabinetu pro studium českého divadla IDU, kde se podílel svými hesly na lexikografickém projektu Česká divadelní encyklopedie – svazcích Česká činohra 19. a začátku 20. století, Česká činohra 1900–1945 a Česká činohra 1945–1989. Jeho doménou se staly minuciózní medailony hereckých osobností, čehož dokladem je i jeho kniha o Ivě Janžurové. Projektem posledních let, kterému se věnoval, byla práce na knize o Divadle Na zábradlí; texty vycházely na pokračování v Divadelní revui, kde hojně publikoval. Jeho přístup k výzkumné práci inspiroval precizností, úctou k materiálu, pramenům, kritičností, důkladným potěžkáváním každé získané informace a snahou o co nejpřesnější vyjádření.

Jeho pedagogická práce, která začala letos v únoru na Katedře divadelní vědy FF UK přednáškami o díle Evalda Schorma v Divadle Na zábradlí, byla přetržena nemocí. Studenti kvitovali jeho přesný, věcný, a přitom zevrubný výklad a laskavý přístup. Podobný vztah měl k mladším kolegům v Kabinetu, kterým se stal přirozenou, neokázalou, přátelskou autoritou, na niž bylo možno se obracet – nejen s odbornými problémy, ale i lidsky. Kontakt neodmítal ani v poslední době, do konce svých dní se hluboce zajímal o druhé.

V setmělém hledišti divadla jej vždycky prozrazovalo světýlko jeho tužky: recenzní činnost měl vedle té vědecké rovněž velmi rád a nikdy by se jí nevzdal. Kritiky publikoval v Lidových novinách, v Divadelních novinách, v časopisu Svět a divadlo. Stejně důležité pro něj bylo hraní a režírování, zejména v Kulturně divadelním spolku Puchmajer a jeho nástupnických souborech.

V roce 2012 založil blog Nadivadlo, kam ještě v úterý 25. října 2022, tři dny před svým odchodem, vzpomínaje desetiletého výročí jeho vzniku, umístil tento vzkaz: „Tak ať se mu nadále, v jakékoli podobě, daří.“

I pro tento životní přístup nám bude velmi chybět.

Kabinet pro studium českého divadla IDU, 30. 10. 2022


Kolegovu profesní činnost si můžete připomenout zde.

Publikováno

31. 10. 2022

Sdílejte

Sledujte náš facebook

Staňte se dobrovolníkem

Dělejte, co vás baví a získejte při tom zkušenosti.

vše o dobrovolnictví

Přihlaste se k odběru newsletteru IDU

Přihlášením k odběru Newsletteru IDU vyjadřujete souhlas se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání newsletteru.