Kultura po karanténě #10

  | ©

V prvním červnovém zpravodaji informujeme o aktualizovaných opatřeních, podpoře kultury online, mapování dopadů koronakrize či nových projektech na podporu umění. Přinášíme také rozhovor nejen o současné situaci s nakladatelkou a literární dokumentaristkou Barborou Baronovou.

Informace k aktualizovaným opatřením

Ministerstvo zdravotnictví zmírňuje hygienická opatření

Přehled pravidel, která musí dodržovat provozovatelé divadel, kin, koncertních síní, cirkusů a podobných provozů na základě usnesení vlády ze dne 1. června 2020 č. 605, přinášíme v Aktualitách na webu IDU zde

Pravidla pro pořádání koncertů a festivalů v létě 2020

Hudební proexportní kancelář IDU SoundCzech připravila přehled pravidel pro pořádání hudebních představení, festivalů a podobných akcí ve vnitřních i venkovních prostorech. Seznam bude průběžně aktualizován zde. 

#zazivouhudbu

Iniciativa #zazivouhudbu (pod záštitou nově vzniklé České obce hudební - ČOH) publikovala přehled o vývoji situace v oblasti hudebního sektoru. Dle informací uveřejněných na http://www.zazivouhudbu.cz/ se platformě podařilo navázat kontakt s Ministerstvem kultury ČR a utvořit pracovní skupinu s MKČR pod vedením náměstka pana Milana Němečka, která se bude problémy hudebního sektoru zabývat. V oblasti hudebního sektoru se také podařilo prodloužení platnosti vstupenek na festivaly do roku 2021 prostřednictvím voucheru a snížení sazby DPH na vstupenky z 15 na 10 % (projednáno vládou, čeká na jednání sněmovny). 

Reakce na otevřené dopisy 

Ve spolupráci s ČOH v posledních týdnech intenzivně komunikuje se státními orgány ohledně upřesňování podmínek i České středisko ITI. Reakce z jednotlivých ministerstev a dalších orgánů státní správy jsou dostupné zde.

Interaktivní mapa evropských venues

Na základě informací poskytnutých svými členy sestavila evropská asociace Pearle (Live Performance Europe) interaktivní mapu pro vizualizaci opětovného otevření venues v Evropě. Průběžně aktualizovaná mapa je dostupná zde.

Umění online

Jak na scénická umění online?

V reakci na vládní opatření, která se týkala živého umění, přistoupila řada umělců i organizací k zpřístupňování své tvorby skrze digitální média. 

8.-11.6. vždy od 10 do 12 hodin pořádá IDU cyklus online diskusních setkání, která se zaměřují na zaznamenávání divadelního představení pro účely archivace, následného studia a prezentace pro odbornou veřejnost a zpřístupňovaní divadelní a taneční produkce prostřednictvím digitálních platforem pro širokou veřejnost. Online setkání budou mít moderovanou diskusní část odborníků na danou problematiku, poté bude prostor pro otázky ze strany publika.

  • 8. 6. Metodika kompletního záznamu divadelního představení
  • 9. 6. Autorsko-právní složka užití záznamu divadelního představení
  • 10. 6. Střih záznamu divadelního představení
  • 11. 6. Dramaturgie záznamu divadelního představení

Přehled inspirativních příkladů online kultury ze zahraničí najdete na webu IDU zde. 

MK ČR ve spolupráci s IDU vyhlašuje výběrové dotační řízení na podporu zpřístupňování umění prostřednictvím digitálních médií

MK ČR ve spolupráci s IDU vyhlašuje Mimořádnou výzvu na podporu zpřístupňování umění prostřednictvím digitálních médií. Výzva s rozpočtem 30 milionů je zaměřena na interdisciplinární propojení živého umění s publikem prostřednictvím nových technologií. 

Deadline je 15. 6., více zde.

Mapování dopadů koronakrize na literaturu

Mapujeme dopady krize na literaturu

Ptali jste se nás, zda budeme mapovat dopady koronakrize i pro oblast literatury. Ve spolupráci se zástupci/kyněmi literární scény jsme proto spustili jednorázový průzkum zaměřený právě na literaturu. Dotazník má tři varianty, je určen jak pro jednotlivce, tak i komerční a neziskové organizace. Otázky vedou k detailnímu zmapování provozu, ekonomiky a systémových potřeb literárního sektoru i porovnání literatury s dalšími uměleckými obory.

Jednorázový dotazník pro oblast literatury dostupný zde

Termín pro vyplnění: 22. 6. 2020 (do 24:00). V případě dotazů kontaktujte koordinátora průzkumu pro oblast literatury Viktora Debnára na e-mailu: viktor.debnar@idu.cz

Zahraniční spolupráce

Vzniká nový anglicko-jazyčný web zaměřený na propagaci českého umění 

Nově vznikající anglicko-jazyčný web IDU ArtsCzech se zaměřuje na současní dění na české umělecké scéně v následujících oborech: 

  • Architecture
  • Literature
  • Performing Arts 
  • Visual Arts
  • Film and Digital 
  • Design and Craft
  • Heritage
  • Music.

Obsah ArtsCzech se zaměřuje na propagaci českého umění, informování o možnostech využití grantů či programů mobility včetně proexportních aktivit i uměleckých rezidencí. V rámci autorského obsahu web nabídne také rozhovory s českými umělci a umělkyněmi, kteří mají přímé zkušenosti z programů mobility, které vypisuje IDU.

Pro nově vznikající portál přijímá redakce podněty k uveřejnění na  info@artsczech.cz.

 

Pro rubriku Stories nově vznikajícího webu IDU ArtsCzech jsme k současné situaci připravili rozhovor s Barborou Baronovou.

Literární dokumentaristce a nakladatelce Barboře Baronové koronakrize zasáhla do plánované literární rezidence. V těchto dnech měla být v Budapešti v rámci Visegrádského programu rezidenčních pobytů pro literáty (pozn. red.: výzvu pro literáty za ČR vypisuje IDU).  Před nouzovým stavem stihla Baronová vydat ve svém malém artovém nakladatelství wo-men dokumentární knihu Ženy o ženách, záhy nominovanou na Nejkrásnější českou knihu. Fokus debat, do kterých byla literární dokumentaristka a nakladatelka Barbora Baronová v následujících měsících zvána, se ale místo turné ke knize stočil k osudu malých nakladatelství v Česku. Koronakrize zviditelnila problémy české literární scény, na které se Baronová snaží z pozice malých nakladatelství už déle upozorňovat.

Rozhovor s Barborou Baronovou je v české verzi dostupný na portálu IDU Kreativní Česko

 

Open Call PQ 2020

Jako reakci na období sociální izolace způsobené koronavirovou pandemií zahajuje Pražské Quadriennale speciální edici projektu PQ STUDIO. Vzhledem k tomu, že mnoho studentských projektů muselo být zrušeno, nabízí PQ možnost účastnit se vzdělávacího scénografického projektu, který se zaměřuje na práci s divadelním textem. S přihlédnutím na celospolečenskou situaci byla zvolena Bílá nemoc od Karla Čapka. 
Více informací o projektu https://bit.ly/CDP_OpenCallText

 

Děkujeme za vaši přízeň.
Předchozí newslettery jsou dostupné zde
Další tipy sbíráme na press@idu.cz.
Opatrujte se,
váš IDU

Publikováno

4. 6. 2020

Sdílejte

Sledujte náš facebook

Staňte se dobrovolníkem

Dělejte, co vás baví a získejte při tom zkušenosti.

vše o dobrovolnictví

Přihlaste se k odběru newsletteru IDU

Přihlášením k odběru Newsletteru IDU vyjadřujete souhlas se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání newsletteru.