Kateřina Piorecká: Umělecké dílo jako událost uprostřed společenského dění

  | ©

Přednáška pořádaná Teatrologickou společností , Kabinetem pro studium českého divadla a Katedrou divadelních studií Masarykovy univerzity.

Přednáška se zaměří na otázku, jakými způsoby umění formuje veřejný diskurs, a naopak, jak veřejná debata zasahuje do jeho poetiky a tvaru. Vychází z mezioborového projektu Umění – gesto – argument, který si vytýčil za cíl analyzovat umělecká díla meziválečného Československa v kontextu společenského dění. Inspiruje se těmi uměnovědnými teoriemi, které umožňují umění a kulturu vnímat jako společenskou praxi, jako výsledek a zároveň hybatele společenských procesů. Metodu práce, kombinující syntetický výklad a případové studie, jejichž autory jsou badatelé z řad literárních historiků, teatrologů, kunsthistoriků, historiků filmu a muzikologů z České republiky, Slovenska, Německa a Polska, ukáže na jednotlivých příkladech, mj. na případové studii věnované politickým souvislostem hry Osvobozeného divadla Kat a blázen, jež vyprovokovala čtrnáct dní po premiéře demonstraci pravicově smýšlejících studentů.  

Literární historička a editorka PhDr. Kateřina Piorecká, Ph. D. pracuje v Ústavu pro českou literaturu AV ČR. Zabývá se dějinami moderní české literatury od 30. let 19. století po současnost. Podílela se na řadě kolektivních projektů, naposledy na kompendiu Dějiny české literatury v Protektorátu Čechy a Morava (red. Pavel Janoušek). Vydala mj. knihy České dějepisectví v dialogu s Evropou 1885–1900 a Psaní na dotek. Materialita textu a proces psaní v české literární kultuře 1885–1989.

FB event


Teatrologická společnost

Kabinet pro studium českého divadla

Katedra divadelních studií MU

Typ akce

Přednáška

Datum a čas

21. 6. 2023 17:00

Místo

IDU, Nekázanka 16, Praha 1

Oddělení

Kabinet pro studium českého divadla

Kontaktní osoby

  | ©

Mgr. Berenika Zemanová, Ph.D.

+420 224 809 113, 117
+420 777 097 168
berenika.zemanova@idu.cz

Vědecký profil pracovníka

  | ©

Mgr. Otto Drexler

+420 224 809 133/177
+420 777 173 377
otto.drexler@idu.cz

Vědecký profil pracovníka

Staňte se dobrovolníkem

Dělejte, co vás baví a získejte při tom zkušenosti.

vše o dobrovolnictví

Přihlaste se k odběru newsletteru IDU

Přihlášením k odběru Newsletteru IDU vyjadřujete souhlas se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání newsletteru.