Iveta Škripková: Feministické divadlo a jeho slovenská cesta

  | ©

Teatrologická společnost , Kabinet pro studium českého divadla a Katedra divadelních studií Masarykovy univerzity pořádají přednášku Ivety Škripkové: Feministické divadlo a jeho slovenská cest.

Monografia Ivety Škripkovej Feministické divadlo a jeho slovenská cesta je vôbec prvou odbornou publikáciou, ktorá sa venuje prieniku feministického umenia a filozofie do slovenskej divadelnej praxe. Vzácnym prínosom textu významnej slovenskej divadelníčky – autorky, režisérky, divadelnej manažérky a v neposlednom rade teoretičky – Ivety Škripkovej je práve zameranie sa na dokumentáciu a hĺbkovú analýzu feministického divadla na Slovensku od deväťdesiatych rokov.

No publikácia neprináša len pohľad na aktivity banskobystrického zoskupenia T.W.I.G.A. a zaujímavý pohľad na súčasnú slovenskú drámu a divadelnú prax. Čitateľ sa okrem fundovaného pohľadu na slovenské divadlo oboznámi aj so svetovými teoretickými koncepciami feminizmov, feministickou filozofiou, feministickým divadlom, s prínosmi a dielami najvýznamnejších feministických autoriek a umelkýň.

Ide o výberový a subjektívny exkurz do problematiky – aj v tom tkvie jeho výnimočnosť, pretože čitateľa zároveň nabáda k úvahe o zdrojových myšlienkových kódoch súčasného slovenského feministického divadla. Ivetu Škripkovú môžeme považovať za jeho iniciátorku a zakladateľku.

Mgr.art. Iveta Škripková PhD. vystudovala filmovou a televizní dramaturgii a scenáristiku na bratislavské VŠMU a estetiku na Karlově univerzitě v Nitře. V roce 1985 začala pracovat jako dramaturgyně v banskobystrickém divadle Bábkové divadlo na Rázcestí a v roce 1992 se stala jeho ředitelkou. V letech 1993 a 1999 absolvovala studijní pobyty v divadlech v Marseille a v Paříži a v roce 2002 byla součástí rezidenčního programu ArtsLink v americké Atlantně.


FB event


Teatrologická společnost

Kabinet pro studium českého divadla

Katedra divadelních studií MU

Typ akce

Přednáška

Datum a čas

8. 3. 2023 16:30

Místo

Katedra divadelních studií, FF MU, místnost G01

Oddělení

Kabinet pro studium českého divadla

Registrace

link na ZOOM

Kontaktní osoby

  | ©

Mgr. Berenika Zemanová, Ph.D.

+420 224 809 113, 117
+420 777 097 168
berenika.zemanova@idu.cz

Vědecký profil pracovníka

  | ©

Mgr. Otto Drexler

+420 224 809 133/177
+420 777 173 377
otto.drexler@idu.cz

Vědecký profil pracovníka

Staňte se dobrovolníkem

Dělejte, co vás baví a získejte při tom zkušenosti.

vše o dobrovolnictví

Přihlaste se k odběru newsletteru IDU

Přihlášením k odběru Newsletteru IDU vyjadřujete souhlas se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání newsletteru.